Oké Koffie

Bel ons: +32 54 411 417

Plantage

Uw tasje Oké Koffie vindt zijn oorsprong in de plantage, waar de groene koffiebonen worden verbouwd. In de koffiebonen wordt een onderscheid gemaakt tussen de Robusta's en de Arabica's.


Oké Koffie selecteert voor haar ganse gamma enkel de beste Arabica koffies, op enkele specifieke exportproducten na. Ons gamma heeft dan ook typisch een laag cafeïne gehalte en een milde smaak.


Wist je dat Brazilië het grootste koffie-producerende land ter wereld is?

Selectie en Transport

Coffee SelectionEens de koffie geplukt en gedroogd is, sturen de plantages of hun makelaars monsters van de verbouwde koffie op naar Geraardsbergen. Oké Koffie test deze monsters op hun smaak, cafeïnegehalte, vochtigheid en calibratie van de koffieboon. Slechts als de koffies aan de strengste kwaliteitseisen voldoen, worden ze aangekocht. De koffies worden meestal per vrachtwagen in vrac naar een coöperatieve gebracht, waar ze worden gecalibreerd (selectie op grootte) en verpakt in jutte balen van 60 of 70 kg. De laatste jaren worden de koffies soms ook gewoon in vrac verder getransporteerd. De koffie wordt steeds per schip naar Europa vervoerd. De belangrijkste Europese koffiehavens zijn Antwerpen, Rotterdam. Le Havre en Hamburg. Van hieruit wordt de koffie dan verder per vrachtwagen naar de Oké Koffie opslagruimtes gebracht.

Wist je dat.. De nieuwe oogst pas een jaar later wordt geëxporteerd? Het droogproces na de oogst, dat in het land van oorsprong wordt uitgevoerd, duurt immers enkele maanden.

Opslag

Coffee StockDe opslagruimtes houden de koffie droog. Oké Koffie beschikt over een opslagcapaciteit van meer dan 600 ton in balen en 20 ton in silo's. Mede hierdoor, en door aankoop op de termijn-markten, is Oké Koffie in staat om de afgesproken prijzen met haar klanten gedurende een lange periode aan te houden, zelfs als de prijzen op de koffiemarkten reeds gestegen zijn.


Wat je dat.. De groene ongebrande koffieboon nooit slecht wordt, enkel het brandverlies neemt toe met de ouderdom.

Selectie en Samenstelling

Alle Oké Koffies zijn samengesteld uit verschillende soorten Arabica om een specifieke smaak te verkrijgen. Enkel de pure origine koffies uit het luxe assortiment bevatten slechts één enkele koffiesoort.
De mengeling in koffiesoorten verschilt danig voor Gourmet, Catering en Espresso koffies. Om een constante smaak en kwaliteit in deze producten te kunnen aanbieden, is het noodzakelijk over een professioneel mengsysteem te beschikken.
Het mengsysteem van Oké Koffie beschikt over 16 verschillende silo's en kan de perfecte combinaties garanderen door elke soort nauwkeurig op gewicht te selecteren.


Wist je dat... er meer dan 300 verschillende soorten koffie zijn?

Branden

Het hart van Oké Koffie bestaat uit een Probat koffiebrander, die telkens de koffie ambachtelijk brandt gedurende 12 minuten op een temperatuur van 200 - 220 °C.
Om te verzekeren dat alle bonen dezelfde brandtijd hebben, wordt bij het uitlaten van de koffie uit de brander, een waterinjectie toegevoegd dat het brandproces in de ketel onmiddellijk stopzet.
Wist je dat... Hoe korter het brandproces, hoe lichter de kleur en hoe sterker de grondsmaak van de koffie? Niet-ambachtelijke koffies worden typisch op veel kortere tijd gebrand op veel hogere temperatuur, waardoor de koffieboon binnenin niet volledig gaar is, en er dus een smaakverschil ontstaat.

Powered by MyShopOnline